Gå til innhold

Det er staten som skal ha kontroll

2014 6 juni
av LUHM

Cannabis er det største markedet for illegale rusmidler. I dag er det organiserte kriminelle nettverk som har kontrollen, de drives kun av profitt.

Staten har ansvar for å hindre illegale markeder som vokser seg store og kraftige og som truer både myndighetene og borgernes helse og sikkerhet. Det ligger et stort folkehelsepotensiale i et regulert lovlig salg og kunnskapsbasert informasjon.

Det er staten, ikke kriminelle nettverk som skal ha kontroll over cannabismarkedet.

Vi trenger lovlige utsalgssteder for cannabis

Justisminister Anders Anundsen (FrP) har sagt at han er lei av at «cannabis er ikke farligere enn alkohol» brukes som argument for en liberalisering av narkotikapolitikken.

På bakgrunn av det skrev jeg et debattinnlegg om at det illegale cannabismarkedet er farligere enn bruken i seg selv, og at justisministeren har misforstått det som blir diskutert i FN. Det førte til at jeg ble invitert til debatt med justisministeren hos NRK Dagsnytt 18, den 27. mai.

Justisministeren ønsket der ikke å snakke om dette, han opptrådte som helseminister og ville bare snakke om mulige bruksskader og «riktige» holdninger, ikke hvor farlig det er at organisert kriminalitet har kontroll over markedet. Når justisministeren ikke ønsker å diskutere konsekvensene av at markedet er styrt av kriminelle nettverk, med en kriminell milliardøkonomi, hvitvasking og korrupsjon, krig, vold og drap, så virker det ikke som han forstår alvorlighetsgraden, eller hva som blir diskutert i FN.

Det er ikke rusmiddelet i seg selv, at cannabis er mindre skadelig enn alkohol, som blir diskutert og som gjør at de internasjonale FN-konvensjonene kan bli endret i 2016, men at det illegale markedet, som hele tiden vokser seg større og sterkere, er et globalt problem.

Justisministeren har et partiprogram å forholde seg til, men også en Statssekretær. Astrid Nøklebye Heiberg (H) stilte i mars spørsmål i FN på vegne av Storting og Regjering om vi aksepterer kostnadene knyttet til dagens forbudspolitikk, eller om vi bør velge en ny strategi. Hun viser spesielt til kostnadene forbundet med narkotikatrafikken i det illegale markedet. Hun understreker også at det er et ansvar for alle medlemsland og berørte parter å ikke true FN-konvensjonene ved å prøve å kvele kommende og legitime diskusjoner. Når dette er blitt sagt i FN er norske politikere forpliktet til å ta denne debatten.

Når justisministeren sier at det «ikke er omsetningen som er problemet, men selve narkotikaen» så mener jeg at det er en avsporing i debatten. Det er det illegale markedet, og den organiserte kriminaliteten, som må opp til diskusjon også blant norske politikere.

The Global Commission on Drug Policy sier: «Regjeringer må oppmuntres til å eksperimentere med modeller for legalisering av rusmidler for å undergrave organisert kriminalitet og trygge borgernes helse og sikkerhet. Denne anbefalingen gjelder spesielt cannabis.» Grunnen til at de anbefaler å starte med cannabis er fordi dette er det største markedet for illegale rusmidler. Det gjelder også i Norge.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt anser internasjonal organisert kriminalitet som en av de største truslene mot menneskers sikkerhet, og påpeker at den globale narkotikaindustrien omsetter verdier som trolig er på størrelse med verdens olje- og gassindustri. Vi snakker om milliarder av kroner som går inn i den illegale økonomien.

Norske organisert kriminelle sier rett ut at «salg av hasj er melkekua vår». En ny undersøkelse, hvor forskere har analysert kloakk- og avløpsvann i 44 europeiske byer, viser at Norge er på 10. plass i Europa over bruk av cannabis. Noen har nødvendigvis solgt dette, og alle inntektene går inn i den illegale økonomien.

Justisministeren sier at han ikke ser noen fordeler ved å regulere salg og omsetning av cannabis. Det er mange forbudsskapte problemer, og de negative konsekvensene viser seg ikke bare i Norge, men også utenfor landegrensene. Kriminaliteten er grenseoverskridende. Den utviklingen vi ser i delstater i USA og andre land, hvor myndighetene tar kontroll med lovlige utsalgssteder, er løsningen.

Cannabis er det største markedet for illegale rusmidler. I dag er det organiserte kriminelle nettverk som har kontrollen, de drives kun av profitt.

Staten har ansvar for å hindre illegale markeder som vokser seg store og kraftige og som truer både myndighetene og borgernes helse og sikkerhet. Det ligger et stort folkehelsepotensiale i et regulert lovlig salg og kunnskapsbasert informasjon. Det er staten, ikke kriminelle nettverk som skal ha kontroll over cannabismarkedet.

 

Se også:
LUHM i debatt med justisministeren på NRK Dagsnytt 18

 1. september 18, 2017

  Oslo tingrett dømte politimannen Eirik Jensen til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj. Gjermund Cappelen fikk en dom på 15 års fengsel. https://www.nrk.no/norge/eirik-jensen-domt-til-21-ar-1.13693939

  At det ikke bare er småselgere som lar seg friste av lettjente penger ser vi i Cappelen- og Jensen-saken. Den lukurative illegale cannabisøkonomien skaper korrupsjon og svekkelse av demokratier. Norge er ikke et unntak.

  Under domsavsigelsen ble det fra retten påpekt at dette kan svekke tilliten til norsk politi. Det er en underdrivelse. Det svekker ikke bare tilliten til politiet, men også det politiske systemet – selve demokratiet.

  Denne rettssaken er en trist bekreftelse på hvor store konsekvenser forbudspolitikken har.

  JA til kunnskapsbasert politikk. JA til lovliggjøring og regulering.
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154753569582461
  https://www.facebook.com/luhm.no/photos/a.560107057395374.1073741828.122971301108954/1675326872540048

 2. august 13, 2017

  Aftenposten skrev for fire år siden om bandekrigene i København: To mennesker er drept og 11 er skadd, og minst 25 ganger er det avfyrt skudd. Det raser åpen krig mellom rivaliserende kriminelle gjenger i København.

  De siste årene har den såkalte bandekrigen i København, hvor blant annet flere MC-klubber involvert, rast. Den siste tiden har konflikten blusset kraftig opp igjen. Bildet viser et politiraid mot Hells Angels i fjor høst.

  En ny bande som kaller seg Loyal to Familia har dukket opp og forsøker nå å hevde seg mot Bandidos og andre etablerte gjenger.

  Loyal to Familias hovedmotstander er Værebros Hårde Kerne. Det er også konflikter mellom Bandidos og flere andre gjenger, sier politiet som tror det kan dreie seg om en kamp om andeler av narkotikamarkedet i den danske hovedstaden. Tidligere denne måneden ble ni menn framstilt for varetektsfengsling, siktet for handel med opp til 31 kilo hasj.

  Det har både før og siden vært flere skyteepisoder, også i Norge, men det har vært lite debatt om det.

  I dagens VG står det: Det er gjengoppgjør det er snakk om. Som ikke tar slutt. Gjengene som kriger er Loyal to Familia og Brothas. Ifølge den danske avisen Berlingske har krigen mellom de to gjengene eskalert fordi tre bander har slått seg sammen og gjenopprettet Brothas, i felles front mot Loyal to Familia.

  Nå er det mange som kommenterer det som skjer i sosiale medier, men en debatt kan man ikke si at det er fordi de aller fleste kommentarene handler om at «de kriminelle utlendingene må kastes i fengsel eller ut av landet».

  Det viser at det fortsatt er liten forståelse for hvordan dette markedet fungerer. Så lenge forbudspolitikken består så vil det være rivalisering om salgsområder, skyting og vold knyttet til gjeld, beskyttelse og annen pengeinndrivelse. Å forsøke å løse dette med forbud er utopi, fordi det er konsekvenser av forbudspolitikken. Cannabis må lovliggjøres og reguleres, vi trenger lovlige utsalgssteder!

  LUHM: «Cannabis er det største markedet for illegale rusmidler. I dag er det organiserte kriminelle nettverk som har kontrollen, de drives kun av profitt. Staten har ansvar for å hindre illegale markeder som vokser seg store og kraftige og som truer både myndighetene og borgernes helse og sikkerhet. Det ligger et stort folkehelsepotensiale i et regulert lovlig salg og kunnskapsbasert informasjon. Det er staten, ikke kriminelle nettverk som skal ha kontroll over cannabismarkedet.»

  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1627959087276827
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154659732527461

  Den danske avisen Berlingske har snakket med lederen for Brothas, som bekrefter at det handler om hasj. Han forteller at de hadde hatt en avtale med danske bakmenn i Spania gjennom mange år, men da Loyal to Familia (LTF) lagde en ny avtale med dem og tok en andel av Brothas marked ga de bakmennene et ultimatum; enten overholdt de den gamle avtalen eller så ville det skje ting. Han utdyper ikke hva, men sier at «det er nemmere at føre krig her i Danmark, hvor vi er på hjemmebane, end i Spanien.»

  Konkret handler det om flere tonn hasj, han vil ikke si nøyaktig hvor stor omsetning de har gått glipp av, men det er flere millioner de siste månedene. Det dreier seg også om andre varer. Da journalisten spør om det er våpen eller kokain får han til svar at det ikke er harde stoffer, fordi «der er mange flere penge i hash, alle ryger hash».

  Han sier også at det er et kraftig irritasjonsmoment at LTF ekspanderer kraftig, og at de rekrutterer gutter ned til 12-årsalderen.

  Journalisten spør hvorfor deres konflikt om hasj skal gå ut over uskyldige borgere i København, og får til svar at de ikke har skutt etter uskyldige, men at det selvsagt kan skje hvis de forveksler deg med en annen.

  På journalistens spørsmål om hvordan konflikten kan stanses svarer han at det ikke vil hjelpe med mer ressurser til politiet. «Tror du jeg holder opp fordi der er mer politi? Jeg boede engang i en lejlighed under to politibetjenter. Tror du jeg bare holdt op i den periode?» https://www.b.dk/politiko/brothas-taler-ud-om-skyderierne-i-koebenhavn-vi-laegger-kortene-paa-bordet.-nu

 3. august 10, 2017

  Jeg ser at Aftenposten-artikkelen «Svensk politi skulle ta tilbake kontrollen over utsatte bydeler fra kriminelle. To år senere er situasjonen blitt enda verre» blir mye delt.

  Når det gjelder «svenske tilstander» så er det en komplekst problem, men det ligner veldig på «amerikanske tilstander», det at politiet går inn i de områder, for å ta de som kjøper og selger narkotika (hvor den største andelen er cannabis, som er det mest utbredte ulovlige rusmidlet) hvor det kommer minst protester fra samfunnet på at de gjør det.

  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154505897822461
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154364107642461
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154161757472461

 4. februar 15, 2017

  Jeg har vært spent på om Oslopolitiets rapport «Oslo 2022 – Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo» ville bli tema i Cappelen/Jensen-saken. Det ble det heldigvis i dag.

  At Jensen var med i prosjektgruppa var allerede kjent, navnet hans står i rapporten, men det viser seg altså at også Cappelen har deltatt i politiets strategiske arbeid. Han fikk i oppdrag av Oslo politidistrikt å være eksperthjelp da de skulle skrive rapporten om hvem som styrer hasjmarkedet i Oslo.

  Politiet om rapporten fra Strategisk stab ved Oslo politidistrikt 12.6.13:

  «Hvordan ser Oslo ut om ti år, og hva vil det ha å si for politiets arbeid? Dette spørsmålet ble stilt til en prosjektgruppe som nå har levert rapporten «Oslo 2022 – Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo». Rapporten er skrevet for å gi innspill til hvordan politidistriktets ledelse skal kunne planlegge, omstille og styre organisasjonen med et ti-årsperspektiv. Forfatterne av rapporten har samlet informasjon svært bredt. Det er viktig å ha kjennskap til omverden for å fortsatt sørge for at hovedstaden er trygg. Samarbeid med andre aktører er derfor viktig også i framtiden.»

  Ikke overraskende blir etniske minoriteter trukket frem som skurkene, de som skal tas. Spesielt afrikanere, de som i salgskjeden er i sisteledd, som selgere på gata.

  Cappelen sa at det var en avledningsmanøver, for å holde fokus borte fra norske omsettere.

  Det er så stygt! Og jeg har sagt en del om det før, blant annet i bekymringsmeldingen om rasisme som ble sendt til Antirasistisk Senter og til myndighetene som høringsinnspill.

  Det er bra at NRK sier at Oslopolitiets rapport er det mest interessante som kom frem i retten i dag. Men de må gå i dybden for å få flere til å forstå hva som egentlig skjer.

  For i Norge, som i USA, går politiet inn i de områdene/miljøene hvor det kommer minst protester fra samfunnet på at de gjør det. Og det skaper store problemer. Det har vært fælt å se at så mange har likt og delt nyheter om at de afrikanske gateselgerne må tas – hardt.

  Jeg håper at neste gang du ser at noen oppfordrer til å ta dem – ta dem, forstår at det ikke har noen innvirkning på markedet – det er en avledningsmanøver for å sikre noen andre. Det skaper rasisme. Og det er ikke greit.

  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1357978150941590
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154161757472461

 5. januar 9, 2017

  Cappelen og Jensen saken som starter i dag blir en av årets mest omtalte rettssaker.

  Uavhengig av utfallet blir det et kraftig kunnskapsløft for mange når det gjelder hvordan det illegale cannabismarkedet fungerer, og hvor store konsekvenser det medfører. Kostnader som må tas med i en totalgjennomgang og evaulering av forbudspolitikken. https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1357978150941590

 6. februar 9, 2016

  Aftenposten: «Politilederen Eirik Jensen var kjent for sitt gode forhold til MC-gjengene. Samtidig skal han ha hjulpet Bandidos-medlemmer med å smugle hasj.» http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Kobler-Eirik-Jensen-til-Bandidos-hasj-8349795.html

  Man er uskyldig til det motsatte er bevist, men at det finnes korrupte polititjenestemenn i Norge er hevet over en hver tvil.

  «Over alt hvor det foregår ulovlig import av narkotika blir politiske aktører på et eller annet nivå, offentlige tjenestemenn og politi betalt. Tro ikke annet.» – Jack Blum

  «Ultimately this is a choice between control in the hands of governments or gangsters; there is no third option» – Global Commission on Drug Policy

  Politikerne må ta kontroll – cannabis for rekreasjonell bruk må lovliggjøres og reguleres! https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1021002857972456

 7. januar 17, 2016

  – Jeg hentet hasj og fikk penger. Det var så utrolig spennende, og adrenalinrusen gjorde meg raskt avhengig av å kjenne på det samme kicket om igjen.

  Garthe fikk 8,5 år i fengsel for befatning med 150 kilo hasj.

  – Da jeg kom ut i åpen soning etter «Broken lorry» ble jeg satt under press fra kriminelle med forgreininger til Balkan. De mente jeg skyldte dem penger, og skulle organisere en smuglertur til Nederland.

  Det var etter denne turen Garthe ble arrestert i Oslo. Til tross for at risørværingen mener å ha bevist overfor tingretten at han var under sterkt press ble det ikke sett på som formildende omstendigheter av dommeren. http://www.dagbladet.no/2016/01/16/nyheter/krim/narkotika/insider/broken_lorry/42758618

 8. august 13, 2015

  En finsk politisjef er arrestert, siktet for å ha ledet et organisert kriminelt nettverk som har smuglet store mengder hasj til Finland.

  I forbindelse med Cappelen/Jensen-saken sa LUHM:
  «Cappelen er ikke alene om dette. Det finnes selvsagt flere aktører på dette nivået. Når det gjelder korrupsjonsanklagene mot Jensen så vet vi ikke om han er skyldig, man er uskyldig til det motsatte er bevist, men at det finnes korrupte polititjenestemenn i Norge er hevet over en hver tvil.»

  Når det gjelder korrupte politikere, politi og andre i maktposisjoner så er det et problem ikke bare i fattige land (feks Latin-Amerika). Jack Blum, som er ekspert på hvitvasking av økonomisk kriminalitet, sa allerede for mange år siden at «det finnes korrupsjonproblemer i alle land hvor det foregår ulovlig import av narkotika. Politiske aktører på et eller annet nivå, offentlige tjenestemenn og politi blir betalt. Tro ikke annet. Pengebeløp som disse menneskene har tilgjengelig er en trussel mot demokratiet overalt.»

  Cannabis må lovliggjøres og reguleres.
  Det illegale markedet er mer skadelig enn bruken i seg selv.
  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/925104864228923

 9. juli 3, 2015

  Cappelen sier at han “har drevet med en forkastelig virksomhet, og at han forstår de samfunnsmessige konsekvensene av det han har gjort”.

  Import og salg av cannabis er i seg selv ikke forkastelig, like lite som import og salg av alkohol. Men lovverket, og det at virksomheten er blitt drevet illegalt skaper selvsagt store samfunnsmessige konsekvenser, både globalt og i Norge.

  Lovverket for cannabis bør endres.
  Et lovlig marked er å foretrekke fremfor et illegalt.
  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/903745719698171

 10. juli 3, 2015

  Jeg sendte en kronikk om sammenhengen mellom narkotika, illegal økonomi, korrupsjon og hvitvasking til Dagbladet. De ønsket ikke å publisere det – men jeg legger det ut her:

  Den grenseoverskridende mafiavirksomheten
  Globale problemer må løses på et internasjonalt nivå, og det er behov for nye løsninger.

  Kripos har slått alarm om at organisert kriminalitet med mafialignende struktur har trengt seg inn i norsk næringsliv, og sier at de kan overta deler av samfunnet hvis de ikke stoppes. Advarselen må sees i sammenheng med det som diskuteres i FN, endring av de internasjonale konvensjonene for narkotika.

  Når FN til neste år (UNGASS) skal ta stilling til dette er det fordi grenseoverskridende mafia og kriminelle nettverk vokser seg stadig rikere og mektigere, forslaget er lagt inn for å hindre krig, vold, rasisme, korrupsjon, hvitvasking og andre store problemer knyttet til narkotikatrafikken, og for å hindre at land etter land løsriver seg fra det internasjonale rammeverket. Det at land forsøker å løse sine egne problemer er ikke løsningen på et globalt problem.

  Etter et debattinnlegg om at forbudspolitikken og det illegale cannabismarkedet er en stor samfunnstrussel, var jeg i debatt med justisminister Anders Anundsen (FrP) om dette på NRK Dagsnytt 18. Han sa at han ikke kunne se noen fordeler ved å regulere salg og omsetning av cannabis, og hvis det er det illegale markedet som er problemet betyr jo det at man må legalisere alt.

  NUPI anser internasjonal organisert kriminalitet som en av de største truslene mot menneskers sikkerhet, og sier at den globale narkotikaindustrien er på størrelse med verdens olje- og gassindustri. Cannabis er det største markedet for illegale rusmidler, også i Norge. Vårt forbruk er høyere enn for gjennomsnittet i Europa. Vi bidrar til problemene, men selv om det ikke hadde vært noe forbruk her så har vi et ansvar i forhold til at FN-konvensjonene er et internasjonalt rammeverk. Ved lovliggjøring og regulering av cannabis vil man få mye under kontroll.

  Direktør i skattekrimenheten advarte for flere år siden om den såkalte «mafiaøkonomien», av mange anslått til 15-20 prosent av verdensøkonomien. Norge ble plassert på 7. plass blant de 21 OECD-landene.

  All illegal økonomi er ikke fra handel med narkotika, men UNODC anslo i 2012 at verdien på verdensbasis var 320 milliarder dollar (andre sier opp mot 500), og at det er den mest lukurative bransjen for kriminelle. Alt dette går inn i den illegale økonomien, år etter år. Fem nobelprisvinnere i økonomi har oppfordret til å ta kontroll med lovliggjøring og regulering.

  I en dokumentar vist på NRK, «Mafiaen – en økonomisk stormakt», ble det sagt fra eksperter på korrupsjon og hvitvasking at «Grepet mafiaen har på den lovlige økonomien strekker seg over landegrensene. Hovedsete et sted og virkefelt overalt, i samarbeid eller konkurranse med andre.»

  Pengene hvitvaskes i bygg- og anlegg, restauranter, renhold og annen virksomhet. Selv om det er mange likhetstrekk med forbudstiden for alkohol så var ikke verden globalisert på den måten som den er i dag, det er feks stor forskjell på en verden med og uten internett. Pengeoverføringer går inn i en global økonomi, og kan hvitvaskes i et annet land. I Tyskland kontrollerer italiensk mafia over 300 pizzarestaurantar, og hvitvasker penger på den måten utenfor sitt eget land. Lime-butikkene i Norge, hvor det ble avslørt menneskehandel, hadde også tilknytning til ulovlig handel med cannabis. Inntekter fra illegalt salg må jo på et vis inn i en lovlig økonomi.

  I debatten med justisministeren på NRK viste jeg til Mexico, som et skrekkeksempel på hva som skjer når kriminelle nettverk ender opp med like mye makt som staten. Eivind Borge, fra Kripos, sier at alvorlighetsgraden og omfanget i Norge foreløbig ikke er på det nivået som feks i Russland og Italia, hvor de har innflytelse på et politisk nivå.

  Hvor mye innflytelse organisert kriminelle har på den norske politikken vet vi ikke, men på facebook har jeg sett norske politikere legge ut bilder av seg selv sammen med de som Kripos sier at det er knyttet mest bekymring til (1% mc-gjenger), og som selv sier at «hasj er melkekua» deres. De har i snart 50 år hatt inntekter fra illegalt salg og ser, i likhet med utenlandsk mafia, etter muligheter for å få pengene inn i en lovlig økonomi (innenfor eller utenfor landet). Er det noe som er helt sikkert er det at de ikke påvirker politikerne til å lovliggjøre og regulere cannabismarkedet for å ta kontrollen fra dem. I løpet av så lang tid som forbudspolitikken har vart så må vi nok regne med at de har opparbeidet seg et godt kontaktnett også blant journalister og andre med makt og påvirkningskraft. I Politiet er det en pågående sak som handler om korrupsjon og beskyttelse av utvalgte aktører som importerer og selger hasj, i Danmark er polititjenestemenn tiltalt for frakt og salg av cannabis. Penger og andre goder er fristende.

  Italias president har sagt at den mest alvorlige sykelighet som landet lider av er organisert kriminalitet og den kriminelle økonomien. Statssekretæren for Italias utenriksdepartement la nylig ut en melding på facebook: «Legalisere cannabis? Det er ikke bare en god idé, det er et utmerket forslag.» Da det ble lagt frem for parlamentet tok det spesielt utgangspunkt i at legalisering vil erstatte store deler av det illegale markedet som gir kriminelle organisasjoner store inntekter og som fører til korrupsjon og hvitvasking. I Norge har debatten for det meste dreid seg om cannabis er mer eller mindre skadelig enn alkohol, og om det bør lovliggjøres på det grunnlaget. Foreløbig ser det ut til at det er størst oppslutning om å avkriminalisere bruk uten lovlige utsalgssteder, men vi kan ikke tillate at det fortsatt skal være organisert kriminelle som styrer markedet. At noen flere kjøper en lovlig vare er å foretrekke fremfor alle skadene fra et illegalt.

  Problemene har allerede vokst seg store, svart og hvit økonomi glir over i hverandre. Men det kan ikke bare fortsette å vokse. Narkotikaproblemene er grenseoverskridende. Globale problemer må løses på et internasjonalt nivå, og det er behov for nye løsninger.

 11. mai 19, 2015

  Kripos-topp slår alarm: – Vi må gjøre noe nå. Før det er for seint.

  “I et oppsiktsvekkende intervju med Dagbladet, slår han alarm om utviklingen av den organiserte kriminaliteten i Norge:

  • Mafialignende strukturer tar over deler av norsk næringsliv.
  • Politiet ikke godt nok rustet til å ta opp kampen.
  • Savner forståelse fra politikerne.

  – Vi ser at de kriminelle nettverkene operer på samme måten som de tradisjonelle mafiaene i andre europeiske land. De bruker alt fra bedrageri, skatte- og trygdemisbruk til mer alvorlig kriminalitet som menneskehandel, omsetning av narkotika, vold og trusler for å få innpass i det norske samfunnet.

  Borge sier en rekke norske bransjer er rammet, og nevner disse spesielt: bygg og anlegg-, restaurant-, transport- og renholdsbransjen. – Nå har vi sett at dette til og med har rammet dagligvarebransjen, sier Borge, som håper utspillet i Dagbladet vil vekke den norske offentligheten.” http://m.db.no/2015/05/18/nyheter/kripos/innenriks/kriminalitet/kjeltring_as/39122457

  La oss håpe at dette ikke bare fører til en debatt og enighet om at Politiet må få mer ressurser – men til en debatt om de bakenforliggende årsakene – hvordan ting henger sammen. Og at dette spilles inn som kontrollkostnader i forbindelse med narkotikakontrollregimet til UNGASS.

  Det må nedsettes et utvalg som lager en kost-nytteanalyse for kontrollregimet, som inkluderer det internasjonale aspektet – slik at vi får en åpen og kunnskapsbasert debatt. Det er nettopp slike utspill som fra Kripos her, som må diskuteres. https://www.facebook.com/luhm.no/posts/879822508757159

 12. januar 22, 2015

  Polititjenestemenn i Danmark er tiltalt for frakt og salg av cannabis. «Politifolk fragtede kilovis af hash over grænsen»: http://newsbreak.dk/politifolk-fragtede-kilovis-af-hash-graensen

  «I alle land hvor det finnes narkotikaproblemer vil det være korrupsjonsproblemer knyttet til dette. Over alt hvor det foregår ulovlig import av narkotika blir politiske aktører på et eller annet nivå, offentlige tjenestemenn og politi betalt. Tro ikke annet.»

  Se også:
  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/697168250355920
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10152064430762461

  https://www.facebook.com/luhm.no/photos/pb.122971301108954.-2207520000.1421935210./693777694028309

 13. januar 8, 2015

  Fra NRK dokumentaren «Mafiaen – en økonomisk stormakt»: «Desse kriminelle gruppene har aldri vore rikare eller mektigare. Dei har omsetning på nivå med multinasjonale konsern, til og med statar.»

  «Vi veit på verdsbasis kva pengane kjem ifrå. Narkotikahandel gir mest. Ein enorm svart, kriminell formue. Tala er usikre, for desse bandittane skriv ikkje rekning og sender inn kopi. Men eitt er heilt sikkert: Det dei tener aller mest og raskast på, er narkotika.» http://tv.nrk.no/program/koid21004513/mafiaen-ei-oekonomisk-stormakt

  I sin nyttårstale gikk Italias president Giorgio Napolitano til frontalangrep på mafiaen. I tre-fire tiår har veientrepriser og bygging av boligblokkeri betong vært en hovedinntektskilde for grupperinger tilknyttet ulike grener av organisert kriminalitet. (Italia har ikke en mafia, slik mange tror, men et konglomerat av regionale klaner, der mange samarbeider og andre kriger mot hverandre.)

  Ikke minst etter at EF og senere EU begynte å subsidiere veibygging i Sør-Italia, ble disse kontraktene ettertraktede verdipapirer. Med slike i nevene kunne de kriminelle syndikatene tilsynelatende tjene lovlige penger, og de kunne hvitvaske blodpengene.

  «Italia må konfronteres med den mest alvorlige sykelighet som landet vårt lider av; vi kan begynne med organisert kriminalitet og den kriminelle økonomien», sa den standhaftige presidenten.

  Italias mafia-økonomi er – ifølge Giovanni Brauzzi, sjef for sikkerhetspolitisk avdeling i italiensk UD – anslått til å ha passert 200 milliarder euro (1.800 mrd. kroner). Det er ufattelige 54 milliarder kr. mer enn det EU har å rutte med årlig, fullt på høyde med det norske statsbudsjettet, og vel så det. http://www.vg.no/nyheter/meninger/italia/presidentens-harme-mafia-oppgjoer/a/23369237

  Nils Christie: «Bensinen, det som driver det, er narkotikaen.» «Vi må kunne be om å få en vurdering av omkostningene, ved på den ene siden forsøkene på kontroll, og på den annen side at vi har drevet så mye av den svarte økonomien, så mye av pengene under jorden, så det har blitt et helt ustyrlig system.»

  https://www.facebook.com/luhm.no/photos/pb.122971301108954.-2207520000.1420689516./693777694028309

 14. november 20, 2014

  «100 millioner fra Pusherstreet er vasket hvide på vekselbureau. Tre er anholdt i kæmpe hashsag om hvidvaskning af hashpenge i en forretning i København.» https://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/11/18/101426.htm

  https://www.facebook.com/luhm.no/photos/pb.122971301108954.-2207520000.1416459563./680915471981198

 15. oktober 14, 2014

  Om de narkotikapolitiske reformene i Latin-Amerika
  Blindern, Universitetet i Oslo, 23. september 2014.
  Professor Benedicte Bull, professor Willy Pedersen, seniorforsker Ole. J. Røgeberg (og forfatter Guillermo Garat, ikke på film).

  Spilleliste, “Uruguay’s cannabis legislation”: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_eXFXXOe91vA0h8VM3sp6MShHemJ-hzh

  På seminaret på Bindern sa Garat, som har vært blant rådgiverne for myndighetene i Uruguay, at selv om Uruguay er et fredelig land i forhold til mange andre land i Latin-Amerika, så er volden i forbindelse med handel med ulovlige rusmidler voksende, og det er hovedgrunnen til at de vedtok å legalisere. De ønsker ikke å få tilstander som feks i Mexico, og ville forebygge dette ved å legalisere, ikke bare bruk, men alt fra produksjon til salg.

  43 studenter kidnappet og antatt drept i Guerrero
  Randal C. Archibold, The New York Times, 8. oktober 2014:
  “43 Missing Students, a Mass Grave and a Suspect: Mexico’s Police”: http://www.nytimes.com/2014/10/07/world/americas/43-missing-students-a-mass-grave-and-a-suspect-mexicos-police-.html

  Ioan Grillo, The New York Times, 9. oktober 2014:
  Mexico’s Deadly Narco-Politics. “Student protesters in rural Mexico have long dealt with heavy-handed police officers. But on the black night of Sept. 26, students who attended a rural teachers’ college realized they were facing a far worse menace in this southern city. Not only were police officers shooting haphazardly at them, killing three students and several passers-by; shady gunmen were also firing from the sidelines.

  The next morning, the corpse of a student was dumped on a major street. He’d had his skin peeled off and his eyes gouged out. It was the mark of drug cartel assassins.” http://www.nytimes.com/2014/10/10/opinion/mexicos-deadly-narco-politics.html

  Det er fryktelig å lese i The New York Times om det som skjer i Mexico. Norsk presse burde gitt saken mer oppmerksomhet og gått i dybden. Spesielt med tanke på at Interpol advarer om at den mexicanske mafiaen er på vei inn i Europa, og Norge er et land med god valuta og høy betalingsvillighet. https://www.europol.europa.eu/content/powerful-mexican-criminal-syndicates-attempt-develop-their-european-drugs-business

  http://luhm.no/?p=1721#comment-3813
  http://luhm.no/?p=1707#comment-3814
  http://luhm.no/?p=4326#comment-3552

  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/746097452129666
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10152273186622461

  Se også: http://anitanyholt.no/samfunn/mexico

 16. september 30, 2014

  En av hovedsakene på TV2 nyhetene i dag var politiaksjonen på Tøyen, Kampen og Ensjø i Oslo, hvor 100 politifolk slo til mot omsetning av cannabis.

  Alle avisene skriver om saken, men uten å gå i dybden og si noe om hvorfor cannabis blir solgt fra leiligheter, T-banestasjoner og parker.

  “Aksjonen var spesifikt rettet mot T-banestasjoner og parker i disse områdene. To av adressene som ble ransaket av politiet tirsdag, var forretningsadresser. Utover det, er også en rekke privatadresser oppsøkt. I flere av disse boligene var det også barn til stede da politiet slo til.”

  “Av de pågrepne, er en person under 17 år og den eldste er i 50-årene.” http://www.vg.no/nyheter/innenriks/narkotika/17-tatt-etter-narkoaksjon-i-oslo/a/23306458

  “Norskpakistanske hovedmenn i dagens hasj-opprulling har vært regnet som kriminelt «familieforetak» siden 1990-tallet. En far (53) og noen av hans sønner er blant de pågrepne.” http://www.dagbladet.no/2014/09/30/nyheter/hasj/narkotika/vapen/oslo/35522130

  -Barn under 18 år er utnyttet kynisk, og har vært med mamma eller pappa som har kjøpt narkotika, sa politistasjonssjef Stølen. Politiet har observert at mødre har hatt med seg barn i barnevogn og flere småbarn mens de har kjøpt hasj, sa Stølen. http://www.aftenposten.no/krim/Barn-pagrepet-i-den-storste-politiaksjonen-pa-flere-ar–7725810.html

  – De som gjør dette mot barna sine, kan få forskjellige typer reaksjoner. Det er både snakk om barnevern, men også bevilgninger som for eksempel inndragelse av førerkort sier visepolitimester i Oslo politidistrikt, Roger Andresen. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/politiet-grov-utnyttelse-av-barn/a/23306558

  Uavhengig av forbud og straff vil dette markedet fortsatt eksistere. Når det blir aksjonert mot et bestemt område så enten flyttes eller spres salget – det stopper ikke. Kundene slutter ikke å etterspørre varer. Når en person blir pågrepet så overtar en ny selger.

  Den internasjonale kontrollen med narkotika reguleres gjennom tre FN-konvensjoner som Norge har ratifisert og er folkerettslig bundet av. I 2016 skal FN ta stilling til om konvensjonene skal endres (UNGASS 2016). Norge bør, med vår erfaring med fredsskapende arbeid, stille oss solidariske med de land som forbudspolitikken rammer hardest og si ja til endring av konvensjonene – men også for vår egen del – slik at de land som ønsker det lovlig kan produsere, eksportere, importere og selge cannabis.

  Cannabis bør selges lovlig og regulert, feks lignende vinmonopolordningen.
  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/749201185152626

  Se også:
  https://www.facebook.com/luhm.no/posts/10151859015487461

 17. september 22, 2014

  Dagbladet 4. juli 2010:
  Sjokktall om norske «mafiapenger». Penger tjent på kriminalitet, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser tilsvarer hele 15 prosent av totaløkonomien, viser fersk rapport.

  Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større.

  Med en BNP på 2 401 milliarder kroner, utgjør dette da mer enn 360 milliarder kroner. Dette plasserer Norge på 7. plass blant de 21 OECD-landene.

  Professor Friedrich Schneider ved Johannes Kepler-universitetet i Linz i Østerrike sier til Dagbladet at dette kan ha sammenheng med de høye skattene og avgiftene. Dermed er gevinsten for å unndra penger større. – For å redusere skyggeøkonomien må man deregulere, senke skattenivået og skape initiativer til å jobbe mer i den offisielle økonomien, sier han til Dagbladet.

  – Den ulovelige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien» er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien, sier direktør i skattekrimenheten, Jan Egil Kristiansen. Dette tilsvarer økonomien til Tyskland, Japan og Kina til sammen. – I Sverige og andre land har man lenge forsket på dette. I Norge mangler vi helt oversikten og de fleste anslagene spriker mye, sier lederen for Skattekrim Øst. http://www.dagbladet.no/2010/07/04/nyheter/okonomi/innenriks/regjeringen/politiet/12419356

  Skatteetaten har lagt ut en masteroppgave fra 2013 på sin nettside, hvor det står:
  «Det finnes få studier som fokuserer på skyggeøkonomien i Norge, så per dags dato finnes det ingen pålitelige estimater på størrelsen på skyggeøkonomien.» http://www.skatteetaten.no/upload/PDFer/Forskning/Forskning-%20Masteroppgaver/Rogde_og_Rasmussen_2013.pdf

 18. august 14, 2014

  Aftenposten, VG, Dagbladet og flere andre aviser skriver i dag om organisert kriminalitet og hvordan penger fra salg av bla. cannabis blir hvitvasket. De norske aktørene har de siste årene fått konkurranse og /eller samarbeider med utenlandske kriminelle organisasjoner, fordi det er et stort marked med høy fortjeneste. Dette vil bare fortsette så lenge det illegale markedet består.

  Cannabis er den største delen av det illegale markedet, med lovlige utsalgssteder lignende feks Vinmonopolordningen for alkohol (krever endring av FN-konvensjonene i 2016) vil fortjenesten for organisert kriminelle bli langt mindre, og det vil bli mindre problemer bla. med hvitvasking, ikke bare gjennom fiktive firmaer, men som vi ser eksempel på her at til og med statlige etater blir involvert i hvitvasking for organisert kriminelle.

  Aftenposten: “For første gang kobles kriminelle nettverk i malerbransjen til en albansk narkoliga. Skattesiktet på offentlige bygg sentral i kriminelt nettverk.»

  «Den 39 år gamle narkosiktede er tiltalt for heleri av syv millioner kroner. Et av firmaene han skal ha hvitvasket penger for, er Aktiv Maler Service, som pusset opp Skattedirektoratet. Blant annet skal 39-åringen fått overført 750.000 fra Aktiv Maler Service, hvor innehaveren er tiltalt for hvitvasking av 28 millioner kroner. Aftenposten avslørte i slutten av mars at Aktiv Maler Service AS pusset opp lokalene til Skattedirektoratet til tross for at selskapet var i søkelyset for hvitvasking.»

  Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen sier til Aftenposten: – Jeg er ikke overrasket over at det er sammenfall i persongalleri i en narkotikasak og personer vi etterforsker knyttet til arbeidskriminalitet. Vi har tidlig i vår etterforskning sett at det er et stort, svart utbytte fra svart arbeid som hvitvaskes gjennom fiktive firmaer. Vi har stilt spørsmål om hvor disse pengene har tatt veien.

  «Da politiet for to år siden gjennomførte ransaking i leiligheten til 39-åringen, dukket et beryktet medlem av A-gjengen opp på stedet. Alarmen gikk da etterforskerne skjønte hvem de hadde med å gjøre, en 33-åring med særdeles voldelig bakgrunn. Etterforskerne måtte tilkalle forsterkninger før de fortsatte ransakingen hos 39-åringen i 2012.

  I 2001 hadde 33-åringen fra A-gjengen avfyrt to skudd under en flukt fra politiet. Han er også dømt for en rekke andre tilfeller av skyting, grov vold, trusler og kidnapping. Han har i likhet med 39-åringen albansk/makedonsk bakgrunn. 33-åringen har også vært innblandet i interne gjengoppgjør.» http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Narkosiktet-koblet-til-kriminelle-nettverk-i-malerbransjen-7666829.html

  Lagt til senere, se også:
  https://www.facebook.com/stale.nygard/posts/741898605855950

 19. august 8, 2014

  Når Latin-Amerika har blitt hørt i FN og fått vedtatt at endring av konvensjonene for narkotika – det globale rammeverket – skal opp til diskusjon, så er det fordi deres land er særlig rammet av forbudspolitikken. Spesielt Mexico, som er bindeleddet mellom Latin-Amerika og USA. Situasjonen i Mexico dreier seg ikke bare om krig mellom karteller og andre organisert kriminelle nettverk, men at de har blitt så mektige at myndighetene gikk inn med våpen i et forsøk på å stanse dem. Det har ikke lykkes, myndighetene er i ferd med å tape kampen. Redd Barna meldte i 2011 at «Både voksne og barn er fanget i kampen mellom de ulike narkotikakartellene, og myndighetenes kamp for å nøytralisere dem.» http://luhm.no/?p=1707

  Fra The Organisation of American States (OAS)s rapport, 2013: «Krigen og volden i Latin-Amerika berører ikke bare innbyggerne, men samfunnet som helhet, og skaper korrupsjon som undergraver sivile og statlige institusjoner og påvirker demokratiske styresett. [..] Den kriminelle aktiviteten som er knyttet til produksjon, men spesielt til smugling til sluttbrukerland og markeder, er overveldende større og mer skremmende enn det som er assosiert med (lovlig) salg og forbruk.» http://www.oas.org/documents/eng/press/highlights.pdf

  Den samme utviklingen som har skjedd i Latin-Amerika ser vi også i Afrika, problemet er voksende. Fra The West-Africa Commission on Drugs rapport, 2014: «I en stadig mer global verden, har Vest-Afrika blitt en attraktiv destinasjon for grenseoverskridende organisert kriminalitet. Narkotikakarteller har samarbeidet med lokale partnere for å få regionen til å bli en betydelig transportrute til Europa og Nord-Amerika for illegale stoffer som produseres i Sør-Amerika og Asia.»

  Fra UNODCs rapport, 2014: «Med tanke på størrelsene, utgjør Uruguay og delstatene Colorado og Washington en svært liten del av det totale cannabismarkedet. Eksperter anslår kartellenes (Latin-Amerika) tap til nesten 3 milliarder dollar etter initiativene i Colorado og Washington.» http://www.unodc.org/documents/wdr2014/World_Drug_Report_2014_web.pdf

  De internasjonale FN-konvensjonene for narkotika er et globalt rammeverk, det er ikke bare cannabis som blir diskutert, men cannabis er det største markedet. Det at Uruguay og (foreløbig) to delstater i USA har legalisert cannabis, og forsøker å løse sine egne problemer er ikke en global løsning. De internasjonale konvensjonene, det globale rammeverket, må endres. For hvert år som forbudspolitikken videreføres så vokser grenseoverskridende mafiavirksomhet og organisert kriminelle nettverk seg rikere og mektigere. http://www.minervanett.no/stotter-du-forbudet-stotter-du-mafia

  Legaliseringsdebatten er todelt.
  1) FN-konvensjonene er et globalt rammeverk. Man kan ikke ha et rammeverk som fører til de konsekvensene det har gjort.
  2) Endring av rammeverket vil kunne åpne for lovlig produksjon/import og salg, for de land som ønsker det.

  Jeg ønsker et nytt rammeverk for de internasjonale FN-konvensjonene, i solidaritet med de land som dagens forbudspolitikk rammer hardest – og jeg vil at cannabis i Norge skal selges i lovlige utsalgssteder med aldersgrense, ganske lignende vinmonopolordningen for alkohol.

  https://www.facebook.com/IngeborgSenneset/posts/10154485229555624

 20. juni 29, 2014

  Anita Nyholt, LUHM, debattinnlegg hos NRK Ytring 26. juni 2014.

  «Mens det år etter år blir diskutert hvor farlig er hasj?, så vokser problemene knyttet til den globale forbudspolitikken. Vi trenger en seriøs debatt om de virkelig alvorlige problemene knyttet til cannabis: Hvor farlig er det illegale markedet?» http://www.nrk.no/ytring/den-virkelige-debatten-om-cannabis-1.11795352

  http://luhm.no/?p=4432

 21. juni 29, 2014

  TV2, 28. juni 2014:
  «Atle Roll-Mathisen (Kripos) mener Hells Angels representerer en av de største truslene mot det norske samfunn [..] Man står overfor et miljø som har en helt klar mediestrategi. De har gode kontakter inn i mediene, de hyrer inn advokater, de har internasjonal forankring og gode kontakter i næringslivet. De er opptatt av å vinne opinionen.» http://www.tv2.no/2014/06/28/nyheter/5756687

  Ståle Nygård: «Det var altså bare for en kjendisfotograf å ta noen bilder av mafiaen og gi ut en bok, og vips så er det kultur og mafiaen er inni varmen, og våre politikere og offentlige personer fester med mafian mens de hyller dem og legger ut på sosiale medier.»

  Når Høyres vararepresentant til Stortinget bruker Grunnlovsfeiringen til å «hylle Hells Angels som symbol på frihet»(!), av alle det er å hylle, så bør ikke det forbigås i stillhet. Spesielt da representanten fra Høyre ønsker at cannabismarkedet skal fortsette å være illegalt og styrt av kriminelle nettverk.» https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10152055515502461

  Den organiserte kriminaliteten i Norge – trender og utfordringer 2013-14: «1 % MC-miljøene har ekspandert kraftig både nasjonalt og internasjonalt. Ekspansjonen utfordrer situasjonen mellom 1 % MC-klubbene i Norge. Hells Angels (inkludert miljøet rundt klubben) fremstår i dag som den største utfordringen, spesielt innen narkotikakriminalitet, systematisk bruk av grov vold, trusler og utpressing.» http://luhm.no/?p=3075

  TV2: «Kripos har opplysninger om at Hells Angels skal ha flere sentrale lagre av våpen. Det kommer frem i en hemmelig rapport som TV 2 har fått tilgang til. Disse skal inneholde blant annet panservernraketter, AG3-automatgevær, MP5 maskinpistol, CG.84 kanon (også kjent som «Carl Gustav», og ammunisjon. Våpnene er sannsynligvis også ervervet med tanke på å være forberedt på eventuell gjengkonflikt, for eksempel en MC-krig», heter det i den hemmeligstemplede politirapporten.» http://www.tv2.no/2014/06/28/nyheter/5756730

  TV2: «I 1997 var det tre klubber med til sammen seks avdelinger som dere (Kripos) definerte som 1% -miljøet. I dag består det av 47 avdelinger og rundt 40 støtteklubber? [..] Har du reflektert over at den innsatsen politiet har bedrevet mot dette miljøet kan ha medvirket til at antall klubber vokser ganske betraktelig. Politiet bruker vel ord som «dramatisk» og «bekymringsfullt» om veksten?»

  Atle Roll-Mathisen (Kripos): «Ja, det har vi selvfølgelig gjort. Og visst man spør miljøet selv, så er det ingen tvil om at budskapet er at; visst du kødder med oss så mobiliserer vi tilbake.» http://www.tv2.no/2014/06/28/nyheter/5756687

  Mafiavirksomhet, korrupsjon og hvitvasking er et globalt problem. De internasjonale FN-konvensjonene må endres slik at vi kan få lovlige utsalgssteder for cannabis under statlig kontroll – ikke drevet av kriminelle nettverk, som vokser seg større og sterkere, rikere og mektigere. https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10152079346957461

 22. juni 29, 2014

  «Italiensk politi har beslaglagt 42,7 tonn cannabis utenfor kysten av Sicilia, i det som er et av de største narkotikabeslagene i Europa noensinne. Smuglergodset er anslått til å ha en samlet verdi på over en milliard kroner og skal ha kommet fra Marokko, ifølge franske myndigheter.»

  De som ble tatt har antakeligvis allerede betalt for varene (eller satt seg i gjeld som må betales senere), de pengene gikk/går inn i den illegale økonomien.

  De som ble tatt vil raskt bli erstattet av nye smuglere som overtar, enten innenfor samme nettverk, et annet, eller et helt nytt nettverk.

  De som skulle kjøpe dette av de som smuglet kjøper istedenfor inn fra andre, og selger videre som vanlig. Hvis det tar tid å få ny leveranse vil deres kunder igjen handle fra andre i mellomtiden.

  Hvis de som skulle kjøpe av smuglerne også ble tatt så vil andre selge mer enn vanlig for å dekke etterspørselen.

  De som produserer får mersalg fordi de først solgte til de som ble tatt og deretter på nytt til andre som må bestille mer for å dekke etterspørselen.

  Sisteleddet merker ingenting, får de ikke kjøpt fra sine vanlige kontakter så kjøper de fra andre.

  «Italiensk politi har beslaglagt 42,7 tonn cannabis utenfor kysten av Sicilia, i det som er et av de største narkotikabeslagene i Europa noensinne. Smuglergodset er anslått til å ha en samlet verdi på over en milliard kroner og skal ha kommet fra Marokko, ifølge franske myndigheter.»

  De som ble tatt har antakeligvis allerede betalt for varene (eller satt seg i gjeld som må betales senere), de pengene gikk/går inn i den illegale økonomien.

  De som ble tatt vil raskt bli erstattet av nye smuglere som overtar, enten innenfor samme nettverk, et annet, eller et helt nytt nettverk.

  De som skulle kjøpe dette av de som smuglet kjøper istedenfor inn fra andre, og selger videre som vanlig. Hvis det tar tid å få ny leveranse vil deres kunder igjen handle fra andre i mellomtiden.

  Hvis de som skulle kjøpe av smuglerne også ble tatt så vil andre selge mer enn vanlig for å dekke etterspørselen.

  De som produserer får mersalg fordi de først solgte til de som ble tatt og deretter på nytt til andre som må bestille mer for å dekke etterspørselen.

  Sisteleddet merker ingenting, får de ikke kjøpt fra sine vanlige kontakter så kjøper de fra andre.

  Uansett om mange personer eller mye cannabis blir tatt, så vil det illegale markedet bestå. Cannabismarkedet må inn i et lovlig rammeverk, ganske tilsvarende som for alkohol. http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Cannabis-til-en-milliard-beslaglagt-utenfor-Italia-7620556.html#.U7A53LFqN2C

 23. juni 15, 2014

  Fr. dokumentar (52 min). «Mafiaen – en økonomisk stormakt».
  Vi kjenner til ulike former for ulovleg handel, men det som er mindre kjent, er korleis mafiaen dei siste tjue åra har infiltrert fleire demokratiske land. http://tv.nrk.no/program/koid21004513/mafiaen-ei-oekonomisk-stormakt

  «Desse kriminelle gruppene har aldri vore rikare eller mektigare. Dei har omsetning på nivå med multinasjonale konsern, til og med statar. Ein reknar med at dei fire italienske mafiagruppene har ei samla omsetning på mellom 130 og 180 milliardar euro i året, altså 8-10 % av Italias BNP. Vi veit på verdsbasis kva pengane kjem ifrå. Narkotikahandel gir mest: 300-500 milliardar dollar.

  Så piratkopiering og smugling, som utgjer 150-250 milliardar dollar. Menneskehandel – prostitusjon, ulovleg innvandring – gir 40-80 milliardar dollar. Til sist handel med avfall, energi og verna artar: 25-50 milliardar dollar. Totalt 600-700 milliardar dollar, Ein enorm svart, kriminell formue. Tala er usikre, for desse bandittane skriv ikkje rekning og sender inn kopi. Men eitt er heilt sikkert: Det dei tener aller mest og raskast på, er narkotika.»

  Mer tekst fra programmet er lagt ut her: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=693777694028309

 24. juni 7, 2014

  Cannabis er det mest solgte av alle ulovlige rusmidler, også i Norge. Norske kriminelle nettverk sier rett ut at «salg av hasj er melkekua vår». En ny undersøkelse, hvor forskere har analysert kloakk- og avløpsvann i 44 europeiske byer, viser at Norge er på 10. plass i Europa over bruk av cannabis. Noen har nødvendigvis solgt dette, og alle inntektene går inn i den illegale økonomien. Vi snakker om milliarder av kroner.

  Eksperter, feks Jack Blum som er en advokat fra Washington DC, som er ekspert på hvitvasking av økonomisk kriminalitet, sa allerede for mange år siden at «i alle land hvor det finnes narkotikaproblemer vil det være korrupsjonsproblemer knyttet til dette. Over alt hvor det foregår ulovlig import av narkotika blir politiske aktører på et eller annet nivå, offentlige tjenestemenn og politi betalt. Tro ikke annet. Det oppstår i alle land hvor dette pågår. Pengebeløp som disse menneskene har tilgjengelig er en trussel mot demokratiet overalt.»

  «In every country that has a drug problem there’s also a political corruption problem. Everywhere narcotics trafficking works, political figures at some level or other, government officials and police are getting paid. Make no mistake about it. It’s in every country where this goes on. The kinds of money these people have available are a threat to democracy everywhere.» http://www.c-span.org/video/?14019-1/money-laundering-drug-war

  Cappelen innrømmer å ha smuglet over 20 tonn hasj. Professor Willy Pedersen har sagt: «Tjue tonn hasj har en gateverdi på to milliarder kroner. Mange skal ha sin del av kaka. Men profitten kan likevel være enorm. Tenk hva dette betyr for den organiserte kriminaliteten i Norge.» Det finnes selvsagt flere aktører på dette nivået.

  Når det gjelder Jensen så vet vi ikke om han er skyldig i anklagene, man er uskyldig til det motsatte er bevist, men at det finnes korrupte polititjenestemenn i Norge er hevet over en hver tvil. Spørsmålet er om Jensen er en av dem, det er det opp til retten å komme frem til.

  Lagt til 8. juni:
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10152064430762461

 25. juni 7, 2014

  United Nations Office On Drugs and Crime (UNODC) meldte i 2005 at markedsverdien for cannabis var på over 140 milliarder dollar. “The cannabis trade, valued at over US$140 bn per year (retail level). There are two distinctly different cannabis markets: herbal cannabis, valued at US$113 bn and cannabis resin, valued at US$28 bn.”

  Det ble estimert at det i 2003 var 161 millioner mennesker i verden som hadde brukt cannabis det året. “An estimated 161 million people used cannabis in 2003, between the ages 15 and 64.” https://www.unodc.org/pdf/WDR_2005/volume_1_web.pdf

  I 2010 ble det estimert at det var 170 millioner mennesker som hadde brukt cannabis det året. “Some 170 million people consumed the substance at least once a year in the recent period. This is equivalent to some 3.8 per cent of the world’s adult population.”

  I 2013-rapporten var estimatet på over 180 millioner mennesker. “There was a minor increase in the prevalence of cannabis users (180.6 million or 3.9 per cent of the population aged 15-64) as compared with previous estimates in 2009.”

  I 2014-rapporten så har de valgt å legge inn et «slingringsmonn» på 100 millioner brukere: «In 2012, between 125 million and 227 million people were estimated to have used cannabis, corresponding to between 2.7 and 4.9 per cent of the population aged 15-64 years.»

  Et estimat fra 2009 sier at det ble produsert opp mot 77 000 tonn cannabis det året og i de påfølgende år. “It was estimated that the global production of cannabis herb ranged from 13,300 to 66,100 tons and the production of cannabis resin from 2,200 to 9,900 tons.”

  Alt dette går inn i den illegale økonomien, år etter år.

  UNODC 2012: «With an estimated value of US$ 320 billion a year, drug trafficking is the most lucrative form of business for criminals.”

 26. juni 6, 2014

  Elise, 19 år: «Hele poenget med legalisering er å hindre makt til kriminelle nettverk Det er så innmari naivt å tro at Norges ruspolitikk påvirker bare nordmenn. Narkotikaproblematikken er global.» http://www.aftenposten.no/meninger/sid/Derfor-er-jeg-for-legalisering-7578004.html#.U5Ho2ihqN2D

 27. juni 6, 2014

  Dette debattinnlegget ble sendt til flere aviser, 31. mai – 6. juni 2014, men ingen ønsket å publisere det (det er gjort noen mindre endringer i denne).

  Bildet til artikkelen er hentet fra dokumentaren «Mafiaen – en økonomisk stormakt». Den kan sees hos NRK til 14. mars 2016: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=693777694028309

Legg igjen et svar

Merk: Du kan bruke vanlig XHTML i kommentarene dine. Epostadressen din vil aldri bli publisert.

Abbonér på denne kommentarstrømmen via RSS