Gå til innhold

Politisk ansvarsfraskrivelse

2016 8 juni
av LUHM

Justisminister Anders Anundsen skyver ansvaret for at det brukes og selges cannabis på norske skoler over på de som ønsker lovliggjøring og regulering – men politikerne må ta ansvar for egen politikk.

Når TV2 formidler at politiet i Oslo slår alarm om bruk og salg av cannabis på skoler, er ikke det en ny problemstilling slik man kunne få inntrykk av da Jan Bøhler (Ap) i forrige uke tok saken opp til debatt i Stortinget og sa at store kriminelle nettverk ønsker å selge på nye markeder, og da er skolene blitt en viktig arena den siste tiden.

Det har vært rapportert om bruk og salg av cannabis på norske skoler i lang tid. Det er 15 år siden NRK meldte om at alle de videregående skolene i Lillehammer hadde elever som røyket og omsatte hasj i skoletida. Det er 11 år siden politiets første storaksjon på Sogn videregående skole i Oslo, og det har siden blitt gjennomført flere razziaer på barne- og ungdomsskoler rundt omkring i landet, både lovlige og ulovlige. Det er altså ikke et nytt problem, men det vil bli større og mer alvorlig fordi den illegale økonomien er knyttet til trusler, vold og kamp om salgsområder. I tillegg bidrar det til korrupsjon og hvitvasking, og problemer også andre steder i verden.

Da Bøhler ba justisminister Anders Anundsen (FrP) om å finne en løsning for at politiet kan fortsette de ulovlige aksjonene, og Anundsen sa seg enig, ble de av Sveinung Rotevatn (V) minnet på at den type aksjoner ble stoppet av Stortinget fordi det strider mot menneskerettighetene, og at det er en dum ide å legge inn forslaget på nytt. Det er jeg enig i.

Det kan ikke være slik at skolene skal være et fristed for narkotikaomsetning. Det kan vi ikke som ansvarlige politikere sitte og se på, sa justisministeren. Det er jeg også enig i, men verken lovlige eller ulovlige politirazziaer vil ha nevneverdig innvirkning på den totale mengden omsatte varer, verken blant de yngste eller generelt. Det er like lett for mindreårige å få kjøpt etter skoletid. De vet hvem de skal kontakte, og blir en selger tatt så overtar en annen.

De opp til 25 år, som tas for bruk eller salg av mindre mengder cannabis, får tilbud om alternative straffereaksjoner med urinkontroll. Det skaper tilleggsproblemer fordi mange da velger å bruke cannabisetterligninger (NPS) som er langt farligere, men som ikke vises på kontroll. At man avlegger tester er ikke til hinder for at man fortsatt kan selge.

Det er selvsagt også et problem at enkelte røyker hasj i skoletiden, men lovliggjøring av bruk og utsalgssteder med aldersgrense vil gjøre noe med holdninger og kultur. Det vil åpne for mer fornuftig informasjon og råd fra myndighetene enn i dag, hvor budskapet er nulltoleranse; dette skal du ikke gjøre i det hele tatt.

Når jeg diskuterer dette i sosiale medier hender det at jeg møter motargumentet om at lovlig salg til voksne ikke vil ha noen innvirkning på salg til barn, fordi de fortsatt vil kjøpe fra det illegale markedet. Men de aller fleste ønsker å kjøpe cannabis lovlig. Utsalgssteder med 18-års grense vil redusere det illegale markedet så kraftig at pyramidespillet, hvor veldig mange selger til venner, vil sprekke fordi det ikke blir mange nok å selge til. Det vil selvsagt ikke hindre all omsetning til mindreårige, men det blir på samme måte som for alkohol. Det handler om tilbud og etterspørsel. De som importerer illegalt i dag gjør det fordi det er lønnsomt. Et lite marked vil ikke lenger være lønnsomt nok satt opp i mot risikoen for å bli tatt.

Hvis man er oppriktig bekymret for omsetning av hasj og marihuana til barn må man ta til orde for lovliggjøring og regulering med aldersgrense. Skatter og avgifter kan brukes på samfunnsnyttige ting og politiet vil få frigitt ressurser til å oppklare alvorlig kriminalitet, som de i dag ikke har kapasitet til å etterforske.

Ikke alle er enige i dette. Cannabisdebatten er polarisert, og derfor har jeg med folkeaksjonen over lang tid krevd at det må nedsettes et offentlig utvalg som lager en kost-/nytteanalyse, som inkluderer det internasjonale aspektet, og det må veies opp mot lovliggjøring og regulering som alternativ. Vi må ha en offentlig utredning for å få avklart hvilke effekter forbudspolitikken har (hasjsalg på skolene er bare ett eksempel), og hvilken side som har de sterkeste argumentene.  

Her er det sterke motkrefter. Det er en sterk legaliseringsbevegelse i Norge.
– Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, juni 2016.

Justisminister Anundsen sier at de som blander sammen legaliseringsdebatten med omsetning på skolene, er helt på jordet. Men det er politisk ansvarsfraskrivelse å foreslå videreføring av ulovlige politiaksjoner fremfor å evaluere politikken.

Han sa også at legaliseringsdebatten som går på facebook og internett påvirker ungdommene negativt, og bidrar til å legitimere bruk og salg av cannabis på skolene. Det er politikerne som er ansvarlige for den tilstanden vi har på skolene. Problemene forsvinner ikke ved å forsøke å kneble ytringsfriheten og legge skylden på de som tar til orde for å erstatte det illegale markedet med et lovlig. Politikerne må ta ansvar for egen politikk.

 

Se også:
Det uoppnåelige målet om et rusfritt samfunn
Samfunnssikkerhet og feildisponering av ressurser
Utsalgssteder for voksne vil gjøre cannabis mindre tilgjengelig for barn

 1. august 25, 2017

  Når Sylvi Listhaug vil sette menneskerettighetene til side for X så er det mye motstand.

  Når Jan Bøhler vil sette menneskerettighetene til side for Y så er det helt stille.

  Det synes jeg er veldig rart, fordi det begrunnes med at menneskerettighetene er så viktige at det er en prinsippsak.

  Og for ordens skyld, jeg er uenig med begge to.
  https://www.facebook.com/anita.nyholt/posts/10154694427247461

 2. juli 20, 2016

  Arne Johannessen, tidligere leder for Politiets Fellesforbund og leder for Actis, som nå er politiker (Ap), regionslensmann og styreleder i Actis, er bekymret for at ytringsretten blir brukt: http://www.sognavis.no/nyhende/politi/ung/atvarar-mot-auka-toleranse-for-hasj/s/5-48-79423

  Problemene som oppstår på grunn av det illegale markedet forsvinner ikke ved å forsøke å kneble ytringsfriheten og legge skylden på de som tar til orde for et lovlig marked.

  Se også: http://luhm.no/?p=6611

 3. juni 21, 2016

  Flott, LUHM! Jeg er sikker på at vi er mange som følger deg, men sjelden kommenterer. Stå på!!

  • juni 24, 2016

   Takk, det var hyggelig å høre. Og ja, jeg får flere slike kommentarer på PM enn i kommentarfelt her eller på facebook. Det er mange som ønsker endring, men ikke sier det offentlig, både politikere og vanlige folk.

 4. juni 8, 2016

  Jeg har lagt inn denne kommentaren til Jan Bøhler i diskusjon hos Erik Tornes:

  På Stortingsmøtet i forrige uke sa du Jan Bøhler:
  «Det jeg er ute etter, er at det egentlig ikke skal være forskjell på den praksis man har i skolegården, og den man har f.eks. rundt Grønland og Akerselva.»

  Jeg skrev i et innlegg om hasjsalg på skolene, at det er politisk ansvarsfraskrivelse å foreslå videreføring av ulovlige politiaksjoner fremfor å evaluere politikken. Det må nedsettes et offentlig utvalg som lager en kost-/nytteanalyse, som inkluderer det internasjonale aspektet, og det må veies opp mot lovliggjøring og regulering som alternativ. http://luhm.no/?p=7318

  Uansett hvordan man vrir og vender på det så handler forslaget ditt (hvor du fikk støtte fra justisminister Anundsen) om å finne en løsning på hvordan politiet skal kunne gå inn i en stor folkemengde (uten mistanke mot enkelte) i håp om å finne en lovbryter blandt dem.

  Jeg kan legge til om aksjon Touch Down (Akerselva/Grønland), at jeg ikke vet om det fortsatt er basert på ett politisk vedtak, men i praksis skjer det fortsatt, og ikke bare i Oslo.

  I kommentarfeltet til denne musikkvideoen, om Touch Down (Stop and Frisk) fra i fjor (som ikke bare gjelder Akerselva/Grønland), ser man at det dessverre er vanskelig for folk å forstå hva det er de synger om, disse frustrerte unge mennene: «Livet under press er ikke lett. Du blir jaget og anklaget for hver greie. Gående på gaten når de stopper deg.» https://www.youtube.com/watch?v=va4yqUR223E

  Norsk narkotikapolitikk (hvor salg og kjøp av cannabis er det største markedet) er stygg. Og du er fullstendig klar over det, og bidrar til det. https://www.facebook.com/erik.tornes/posts/10156902193380063

  Se også: https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1081350531937688

 5. juni 8, 2016

  Innlegget ble sendt til VG, men de ønsket ikke å publisere det.
  Postet på facebook: https://www.facebook.com/luhm.no/posts/1105117059561035

Legg igjen et svar

Merk: Du kan bruke vanlig XHTML i kommentarene dine. Epostadressen din vil aldri bli publisert.

Abbonér på denne kommentarstrømmen via RSS