Gå til innhold

Trappetrinnsteorien er en skadelig myte

2014 3 april
av LUHM

Trappetrinnsteorien er en myte som ble tilbakevist av FN for mange år siden, men som fortsatt blir brukt som argument for å opprettholde forbudspolitikken.

En av de største farene for å eksperimentere med sterkere stoffer ligger i dagens salgsmodell. De som bare vil ha cannabis kan også få tilbud om å kjøpe andre rusmidler.

Markedet fungerer dessuten som et pyramidespill, hvor veldig mange selger litt videre til andre, enten som deltidsjobb og/eller for å finansiere eget forbruk. Pyramidespillet blir holdt i live gjennom forbudspolitikken.
 

Debattinnlegg i VG, 3. april 2014
 

Politiførstebetjent Michelsen skriver i VG 28.3 at trappetrinnsteorien fortsatt er gyldig, fordi pågripelsen, av unge voksne, i Bergen viste at en del av dem ikke bare hadde brukt cannabis.

Trappetrinnsteorien sier at hvis man starter med hasj så vil man ende opp som heroinist fordi kroppen ønsker sterkere og sterkere stoffer. Denne myten ble tilbakevist av FN for mange år siden, men blir fortsatt brukt som argument for å opprettholde forbudspolitikken.

En av de største farene for å eksperimentere med sterkere stoffer ligger i dagens salgsmodell. De som bare vil ha cannabis kan også få tilbud om å kjøpe andre rusmidler som er mer skadelige.

Det at salget i dag foregår illegalt gjør at markedet fungerer som et pyramidespill, hvor veldig mange selger litt videre til andre, enten som deltidsjobb og/eller for å finansiere eget bruk.

De aller fleste ønsker å kjøpe cannabis lovlig. Med lovlige utsalgssteder med aldersgrense (myndighetsalder) vil pyramiden sprekke, det illegale markedet blir ikke stort nok til at mange kan selge til mange andre. Pyramidespillet blir holdt i live gjennom forbudspolitikken. Det burde politiet, av alle, vite.

Postet på facebook

 

Se også:
Et demokratisk problem

 1. mai 24, 2015

  Prisen på cannabis har vært stabil i mange år. Det er samme pris for hasj og marihuana, fra 100-150 kroner per gram. Redusert pris ved større innkjøp. Det er ganske lik pris over hele landet. Rus & Samfunn nr. 5/2006: «Prisen på hasj har vært stabil de siste 10 årene. 0,7-1 gram koster 100 kroner. 10 gram koster 7-800 kroner.» Østfinnmark politidistrikt 2009: «Gatepris i Østfinnmark er i dag på kr. 150,- pr g.»

  Politiforum skrev i 2014 at «Gateverdien i Oslo ligger på mellom 60 000 og 100 000 kroner per kilo. Ved mindre kvanta, koster det mer. Andre steder i landet er prisen ofte enda høyere enn i Oslo.» Noen steder i landet kan utsalgsprisen i sisteledd være høyere enn 100-150 kroner per gram, hvis det er få selgere, men høy pris øker sannsynligheten for at flere vil konkurrere om markedet, og derfor blir prisen ganske lik over alt.

  En vare som mange etterspør vil noen alltid være villig til å selge. Dagens salgsmodell fungerer som et pyramidespill. De på toppen står for import/produksjon og salg til organisert kriminelle nettverk, disse selger videre til mange andre, og nederst i pyramiden finner vi småselgerne, på gatenivå og inne blant venner og bekjente. Mange selger litt videre til andre, og kan raskt kan bli viklet inn illegal kultur og økonomi, med alt det medfører.

  Innkjøp av større kvanta gir redusert pris, og det åpner for videresalg med fortjeneste. Det krever bare et par tusen kroner i oppstartsmidler. Det illegale markedet er fristende for mange, spesielt unge gutter/menn, som ser muligheten til å tjene raske penger på å selge cannabis fremfor å ta seg en lovlig jobb, eller har det som deltidsjobb. Det som starter som litt salg til venner kan fort bli en stor business, og vanskelig å komme seg ut av igjen, man kan også bli viklet inn i andre kriminelle handlinger og man kan ende opp med gjeld, som resulterer i trusler og vold. Mange velger å dyrke selv, både til seg selv og for videresalg, noe som kan gi større fortjeneste og man kan operere mer selvstendig.

  TV-programmet Insider snakket i 2014 med en ung gutt som fortalte at det startet med at han kjøpte 50 gram cannabis til en høstferie, og solgte litt av det til venner, og dermed fikk han råd til å kjøpe nye 50 gram, og så økte kundekretsen. Det var ikke noe han valgte, ikke noe han planla å gjøre, det bare skjedde, helt tilfeldig, sa han. Han fortalte videre at det hadde startet da han var 17,5 år, og innen et halvt år ble det mer alvorlig uten at han egentlig forsto det, da hentet han opp mot fem kilo, og da var det enda lettere å ekspandere.

  Insider møtte også en annen gutt, rett etter skoletid. Etter å ha vist frem arbeidsverktøyet, en boks med marihuana og en vekt, ble han spurt om hvorfor han driver med det når han vet at det er så mye risiko. Han svarte at det er fordi det er så gode penger i det.

  Reportasjen viser salg fra mindreårige til andre mindreårige, gatesalg, salg fra cafeer og salg fra leiligheter. Løsningen er ikke å sette inn mer politi og bøtelegge og fengsle så mange de klarer å få tak i. Salget stopper ikke, når en importør/produsent/selger blir tatt så blir det bare ledig jobb for en annen.

  Pyramidespillet blir holdt i live gjennom forbudspolitikken. Det at myndighetene ikke har tatt kontroll over markedet gjør at cannabis blir solgt til hvem som helst, hvor som helst, når som helst. De aller fleste ønsker å kjøpe cannabis lovlig. Med lovlige utsalgssteder vil pyramiden sprekke, det illegale markedet blir ikke stort nok til at mange kan selge til mange andre. LUHM har anbefalt 18 års grense for å redusere det illegale markedet så mye som mulig (det samme er foreslått i New York).

  Problemene knyttet til det illegale markedet vokser for hvert år. Det er større grunn til bekymring for det enn at det blir noen flere forbrukere av en lovlig vare. Uansett hvor farlig eller ikke cannabis er så er dagens illegale marked farligere, både helsemessig og for samfunnet (globalt og nasjonalt). Skatter og avgfter kan brukes bla. på folkehelseopplysning for å redusere bruksskader, slik som for alkohol.

  Dette er lagt inn i innlegget «Det norske cannabismarkedet»: http://luhm.no/?p=4594

Legg igjen et svar

Merk: Du kan bruke vanlig XHTML i kommentarene dine. Epostadressen din vil aldri bli publisert.

Abbonér på denne kommentarstrømmen via RSS