Gå til innhold

Prop 19: Hva sa California nei til?

2010 9 november
av LUHM
Prop19-resultat

California har stemt. Borgerinitiativet Tax & Regulate Cannabis ble nedstemt med 54% mot 46%. Hvis forslaget hadde fått flertall ville California blitt den første staten i USA som hadde gjort cannabis helt lovlig for alle over 21 år, åpnet for skattlegging og regulering av produksjon og omsetning, og tillatt hjemmedyrking.

Lovforslaget som ville lovliggjort bruk av cannabis for alle voksne fikk ikke flertall. Hva var det som fikk så mange til å krysse av i nei-boksen?

California er med sine 37 millioner innbyggere den mest folkerike staten i USA, og 7,5 millioner californiere deltok i mellomvalget hvor blant annet prop 19: Tax & Regulate Cannabis ble stemt over. Totalt sa 3,5 millioner ja til borgerinitiativet, hvor det av tilhengerne ble argumentert sterkt for at full regulering av cannabismarkedet ville gi staten bedre økonomi, og mindre vold og kriminalitet. Forslaget ble nedstemt med 54% mot og 46% for legalisering, kun et fåtall stemmegivere valgte å stemme blankt.

California var en av de første statene som startet nedkriminalisering av cannabis. Flere lovendringer har siden 1975 stadig senket strafferammen for bruk og besittelse av små mengder cannabis. Selv om prop 19 ikke gikk gjennom har California fortsatt en svært liberal cannabislovgivning som blir ytterligere oppmyket i 2011. Folkeavstemningen har, uansett resultat, ført til oppblomstring i cannabisdebatten over hele verden.

En rekke faktorer kan ha hatt innvirkning på resultatet
Før valget sa justisdepartementet ved Attorney General Eric H. Holder at dersom prop 19 ble vedtatt så ville nasjonale myndigheter uansett ikke respektere valget og fortsette å håndheve det nasjonale forbudet.

Valgdagsmålingen meldte at det hadde vært jevn fordeling blant stemmegiverne når det gjaldt kjønn og etnisk opprinnelse, men at fordelingen på alder så ut til å kunne ha innvirkninger på valgresultatet. 64 prosent av velgerne i alderen 18-24 støttet forslaget, mens 66 prosent av de over 64 år motsatte seg legalisering. Ja-siden var så vidt i flertall blant de mellom 25-39 år, mens i den største gruppen 40-64 år var 55% mot legalisering.

Tilhengerne av prop 19 ble beskyldt for å overdrive de gode økonomiske resultatene man kunne oppnå med regulering og skattlegging, og motstanderne for å overdrive farene ved bruk av stoffet. Kommersielle marihuanadyrkere, som i dag produserer og leverer marihuana til de lovlige utsalgsstedene for medisinske brukere, var også blant motstanderne av lovforslaget fordi de fryktet å bli utkonkurrert av nye store aktører, som er pengesterke og villige til å betale avgifter.

Mange var dessuten bekymret for at prop 19 ville erstatte Senate Bill 420, som regulerer antall planter som er tillatt for hjemmedyrking, mot nye strengere regler.

Med prop 19 ville lokale myndighetene blant annet kunne kreve skatt på eller nekte omsetning og kommersiell dyrking i sitt område. Dette førte til frykt for høy lokal beskatning og urimelig regulering. Usikkerheten rundt hvilke reguleringstiltak de enkelte distrikter ville iverksette gjorde at velgerne ikke kunne vite nøyaktig hva lovendringen ville føre til for dem.

Neste gang regulering og skattlegging av cannabis skal opp til folkeavstemning i California vil nok lovforslaget ta hensyn til flere av disse faktorene.

Gallup melder om rekordoppslutning for å fjerne forbudet mot cannabisbruk

Gallup melder om rekordoppslutning for legalisering av cannabis

Hva skjer videre
Den store, amerikanske Gallup-undersøkelsen fra oktober forteller at amerikaneres holdning til legaliseringsspørsmålet er i endring. Da Gallup begynte å spørre om dette på slutten av 60- tallet var kun 20% for legalisering. Ved årets måling er andelen hele 46%.

Kanskje kommer legalisering på stemmeseddelen i flere stater ved presidentvalget i 2012?

 1. oktober 30, 2013

  NRK: Stort flertall i USA for legalisering av marihuana
  For første gang viser en meningsmåling at et stort flertall av amerikanere vil legalisere marihuana.

  «Målingen viser størst oppslutning for legalisering i aldersgruppen 18–29 år. Bare i gruppen over 65 år er det et flertall mot legalisering.

  Likevel, tallene viser at støtten til legalisering ha gått opp med 11 prosentpoeng blant de over 65 år i løpet av de siste to årene.

  Alt tyder på at flere delstater vil følge etter Washington og Colorado og vedta legalisering i løpet av de neste årene.

  California vil trolig holde en folkeavstemning om legalisering neste år. Delstatens viseguvernør Gavin Newsom, gikk for to uker siden inn for å tillate bruk av marihuana.

  Meningsmålinger i California viser at et klart flertall vil stemme ja ved en folkeavstemning.

  Også i delstatene Alaska, Arizona, og Oregon går det mot folkeavstemninger i 2014.»
  http://www.nrk.no/verden/flertall-vil-legalisere-marihuana-1.11323663

  Se også: http://luhm.no/?p=1993

 2. oktober 18, 2013

  Nearly two-thirds (65 percent) of Californians support legalizing, regulating and taxing recreational marijuana in the state, according to a Tulchin Research poll.

  The figure, based on responses of 1,200 likely 2016 voters surveyed during the last two weeks, shows a «solid majority» back proposals to legalize adult recreational marijuana, the San Francisco-based pollster said. The poll found 32 percent oppose legalization and 3 percent were undecided.

  Not everyone is willing to wait until 2016. Two groups have filed proposals to put recreational pot initiatives on California’s 2014 ballot.

  Both proposals — the California Cannabis Hemp Initiative and the Marijuana Control, Legalization and Revenue Act — would regulate and tax marijuana similar to alcohol. And both face an uphill battle in gathering enough funds and volunteers to collect the 504,000 signatures in 150 days needed to make it onto the ballot.

  The organizers behind California Cannabis Hemp Initiative are collecting signatures, and backers of Marijuana Control, Legalization and Revenue Act are awaiting approval from the state to begin collecting signatures.

  Other marijuana advocacy groups — including Newsom’s panel — are working toward a California voter initiative for 2016.
  http://www.huffingtonpost.com/2013/10/17/marijuana-legalization-california-2014-2016_n_4110003.html

 3. cannabisanarki permanent lenke
  november 13, 2010

  Her er noe jeg sakset fra http://www.420magazine.com/forums/international-cannabis-news/131450-prop-19-failed-because-marijuana-community-divided-3.html
  Kan jo være en forklaring til at 19 tapte.

  Consider the following:
  – The percentage of Republicans who voted in 2010 was about 20% below the percentage in 2008.

  – The percentage of Democrats who voted in 2010 was about 60% below the percentage in 2008.

  – The 18-29 age group (who overwhelming favor the end of prohibition) comprised 18% of the vote in 2008 but only 10% in 2010.

  – The over 65 age group (who don’t favor the end of prohibition) comprised 18% of the vote in 2008 and 24% in 2010, and while 48% of them voted Republican in 2008, 58% of them voted Republican in 2010.

  – Out of 24 Democratic Congresswomen and Congressmen who won by less than 10% in 2008, 23 of the 24 lost in 2010! Voter turnout obviously had an overwhelming effect on the results of the election.

  To get a feel for how much of a difference this might have made on cannabis initiatives, consider an extremely simplified example with say 1000 voters, and pretending that all Democrats vote for Prop 19 and no Republicans do, and assuming roughly 52% Democrats and 48% Republicans voting in 2008:
  2008: 480 Republicans and 520 Democrats – cannabis wins by 4%.
  2010: 393 Republicans and 208 Democrats – cannabis loses by 30%.

  Of course it would be better to have the precise numbers, but the example should make it obvious that the voter turnout factor could easily swamp the traitorous commercial growers, who are relatively minuscule in number.

  And keeping that last point in mind, there’s another even simpler and ridiculously obvious demonstration that voter turnout was the real problem: if all Californians had voted, Prop 19. would have won 60% to 40%.

 4. november 12, 2010

  Er jo trist =(

  Da blir det ikke noe tur ditt i 2011 =(

Legg igjen et svar

Merk: Du kan bruke vanlig XHTML i kommentarene dine. Epostadressen din vil aldri bli publisert.

Abbonér på denne kommentarstrømmen via RSS